fbpx

Zdravé grilování – takhle se dneska griluje

Zdravé grilování

Grilování a zdravé jídlo – že vám to k sobě nějak nesedí? Pak je nejvyšší čas, abyste rozpálili svůj gril v moderním stylu! V tomhle článku vám ukážeme, jak snadno se dá grilovat zdravě i chutně zároveň.

Zdravé grilování: trend, na kterém si zaručeně pochutnáte

Jakmile se zjara jen trošku oteplí, začne být většina majitelů grilů jako na trní. Aby taky ne! Může být snad něco lepšího než grilování s rodinou a přáteli? Řekněme si to ale narovinu – většina grilovaných dobrot potěší spíš naše chuťové pohárky než naše tělo. Mastné klobásky, grilovaná žebírka, steaky z krkovice, k nim majonézový bramborový salát, bylinkové bagety a sladké grilovací omáčky, to je takové typické barbecue menu.

I taková grilovačka jde ale připravit zdravě a chutně. Staňte se hvězdou příští grilparty a přečtěte si, jak snadno spojit moderní gastronomii, požitek pro chuťové pohárky a kvalitní výživu.

1. Vsaďte na barvy

Je to jednoduché – základ je více zeleniny! Cuketa, mrkev, paprika, lilek, houby, dýně, cibule – na gril se hodí téměř každá zelenina. A obzlášť ta barevná obsahuje spoustu fytochemikálií, vitamínů a stopových prvků a také vlákninu, což z ní dělá dokonale všestranný posilovač zdraví. Kromě toho třeba taková grilovaná mrkvička chutná mnohem víc než ta vařená, zkuste ji. Jestli ale grilované zelenině opravdu nefandíte, nakrájejte si jí hromadu alespoň jako přílohu.

2. Dejte přednost rybám a drůbeži

Různé grilovací tyčinky, klobásy a žebírka, tyhle všechny dobroty povzbuzují chuť k jídlu. Vepřové maso má ale bohužel tu nevýhodu, že obsahuje hodně kyseliny arachidonové, která podporuje zánětlivé procesy. Pokud ho jíme příliš často, zatěžuje to náš organismus. Nahraďte ho proto libovým krůtím nebo kuřecím masem. Skvělé jsou i kvalitní hovězí, ryby nebo mořské plody. Velmi dobře se dá grilovat pstruh, cejn nebo dokonce losos. Pro zdravý požitek při grilování není u masa důležité jen jeho množství, ale samozřejmě i kvalita a původ. Nezapomeňte i na sýr, tofu a další alternativy, všechny chutnají na grilu báječně.

3. Chutě, to je to, oč na grilu běží

Hotové marinády a nakládaná zelenina z chlaďáku často obsahuje spoustu umělých dochucovadel a škrobu, které mohou při vysokých teplotách (pozor, i na pánvi!) vytvářet škodlivý akrylamid. Proto je ideální připravit a ochutit si co nejvíc grilovacích pokrmů pěkně po svém. Jasně, stojí nás to samozřejmě víc času a úsilí, ale o to líp nám pak chutná. Navíc grilovací marináda z oleje, česneku, tymiánu, rozmarýnu a zázvoru může snížit tvorbu karcinogenních látek v mase až o dvě třetiny.


Rychlá a chutná marináda – na maso, ryby a zeleninu
Nejdřív si připravte 1 bio citron, 2 snítky tymiánu a rozmarýnu, 1-2 nasekané stroužky česneku, 1 kousek nastrouhaného zázvoru (cca 1–2 cm) a 50 až 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje.
Pak si nastrouháme asi 2 lžičky citronové kůry a vymačkáme citron. Z omytých bylinek otrháme listy a smícháme je s olejem. Přidáme 1 lžíci citronové šťávy a trochu citronové kůry a dobře promícháme. Voilá, chutná zdravá letní marináda je hotová!

4. Vyrobte si vlastní dipy a omáčky

Jestli něco posunuje zážitek z grilování do nebeských výšin a umí udělat z grilovaného masa a zeleniny doslova božskou manu, pak jsou to určitě grilovací omáčky. Ty hotové ze supermarketu ale obvykle obsahují umělé přísady a samozřejmě taky spoustu cukru. Naučte se připravovat lahodné domácí grilovací omáčky, ve kterých hraje hlavní roli zelenina, bylinky a koření. Dodají vám cenné vitaminy a stopové prvky a grilování je hned mnohem zábavnější! Vyzkoušet můžete i dip ze zakysané smetany s česnekem a troškou olivového oleje, vynikající koktejlovou omáčku z LaVity s jemně ovocným nádechem, cizrnový hummus nebo třeba pikantní muhammaru, tedy aromatický dip z papriky a vlašských ořechů.

5. Tyhle přílohy jsou chutné a zdravé

Bramborový salát a rozpečená bylinková bagetka, to je taková ta klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Jejich glykemický index je ale zbytečně vysoký, navíc jsou bohaté na nepříznivé tuky. Co takhle jednou sáhnout po něčem zdravějším, a přitom stejně mňam? Zkuste si připravit salát, který máte rádi, a přihoďte do něj trošku quinoy. I náš lehký letní salát, který rozzáří, se (nejen) ke grilovaným dobrotám báječně hodí. Skvělá je ale i bruschetta s rajčaty a česnekem, nejrůznější zeleninové závitky nebo třeba pečený batát.

Obsah